Waarom versterkt alcohol je angstklachten? (En hoe kom je ervan af?)

Waarom versterkt alcohol je angstklachten? (En hoe kom je ervan af?)

Het is bekend dat alcohol angstklachten kan versterken. Dit komt omdat alcohol een negatief effect kan hebben op het centrale zenuwstelsel, waardoor het moeilijker kan worden om te ontspannen en te slapen.

Bovendien kan alcohol ook de natuurlijke afgifte van bepaalde neurotransmitters beïnvloeden, zoals GABA en serotonine, die betrokken zijn bij het reguleren van de stemming en emoties. Als gevolg hiervan kan het drinken van alcohol de kans vergroten op het ervaren van angst en andere emotionele problemen. Daarom kan ik je aanraden om met mate te drinken. Het liefst helemaal niet, als je last hebt van angstklachten. 

Wat te doen als je last hebt van angstklachten?

Natuurlijk kun je er zelf ook veel aan doen om jouw angstklachten te verminderen.

  • Allereerst natuurlijk door minder alcohol te drinken. 
  • Daarnaast is het belangrijk dat je regelmatig een ontspanningsoefening doet. Angstklachten kunnen namelijk vaak leiden tot stress en paniekaanvallen. Dit komt omdat paniekaanvallen vaak komen door stress
  • Ook is het goed om wat meer te leven is het Nu. Hiermee wordt bedoeld dat je bewuster aanwezig bent in alles wat je doet. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een wandeling waarbij je heel bewust de omgeving in je probeert op te nemen. Of als je aan het kletsen bent met een vriend dat je heel bewust probeert te communiceren met deze persoon.
  • Leren omgaan met stress kan er ook voor zorgen dat je angstklachten weer afnemen. Iemand die namelijk veel stress ervaart in zijn leven zal gevoeliger zijn voor angst, dan iemand die ontspannen is. Dit komt omdat onze hersenen bij veel stress overbelast raken en daardoor minder goed functioneren. Het gevolg is dan: angst.
  • Gezond eten helpt ook om je angstklachten te verminderen. Probeer zo min mogelijk cafeïne en andere oppeppende dranken te nuttigen. Dit zorgt voor extra stimulans en we willen er juist voor zorgen dat we meer ontspannen zijn.

Definitef afscheid nemen van je angstklachten en paniekaanvallen?

De bovenstaande tips kunnen je al heel goed helpen, maar soms is er meer voor nodig. Om eerder en sneller van je paniekaanvallen af te komen is het aan te raden om aan de slag te gaan met een coach. 

Een goede coach is iemand die jou helemaal begrijpt. Het liefst iemand die zelf ook last heeft gehad van angstklachten en die een bewezen methode heeft waardoor jij kunt herstellen van je angstklachten en paniekaanvallen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *